khanekhodro

آب و هوای معتدل رشت قابلیت کاشت انواع درختان میوه مثل آلو، هلو، گلابی، توت، انار، آلبالو، گیلاس، ازگیل، خرمالو، به، کیوی، زالزالک، اخته، تمشک،انبه زرشک، انگور، انجیر و مرکبات را دارد.

امکان ایجاد یکی از کم نظیرترین پارک‌های دنیا در بخشی از پارک لاکان رشت
اختصاصی کلانشهر: رضا حقی* ایجاد پارک ۴۵۰ هکتاری در حال احداث جاده لاکان رشت به علت هزینه های بالای آن تاکنون آنچنان که می بایست در اولویت کاری شهرداری رشت قرار نگرفته است.

به این منظور سی و سومین یادداشت از سلسله یادداشت های برندسازی به این امر اختصاص می یابد.

رشت با داشتن آب و هوای معتدل خود ظرفیت بسیار مناسبی برای باغبانی دارد. ولی متاسفانه در بخش میدانی و همچنین در بخش تحقیقاتی و دانشگاهی تاکنون به طور جدی به این امر توجه نشده است.

با اختصاص ۳۰ هکتار از ۴۵۰ هکتار پارک در دست احداث جاده لاکان، به ایجاد باغ میوه، یک گام اساسی برای تبدیل این پارک به یکی از کم نظیرترین پارک های دنیا برداشته می شود.

این کار به صورت قرارداد bot با نهالستان های موجود در استان و یا کشور میسر است.

با قراردادن زمین به این نهالستان ها و کاشتن انواع نهال های میوه و حفظ و نگهداری آن ها می توان سبب شد که بدون هیچ هزینه ای شهروندان از این نعمت و برند شهری استفاده کنند.


۲۵ هکتار از ۳۰ هکتار اختصاص یافته به این امر در قالب پروژه سرمایه گذاری انواع درختان میوه است که در آن کاشته می شود.
آب و هوای معتدل رشت قابلیت کاشت انواع درختان میوه مثل آلو، هلو، گلابی، توت، انار، آلبالو، گیلاس، ازگیل، خرمالو، به، کیوی، زالزالک، اخته، تمشک،انبه زرشک، انگور، انجیر و مرکبات را دارد.
انبه ازگیل ژاپنی1

لازم به یادآوری است میوه هایی که در بالا به آنها اشاره شده است خود دارای انواع مختلف هستند مثلاً در ایران حدود ۳۰ نوع گلابی، ۳۰ نوع آلو، ۴۰ نوع سیب، ۲۰ نوع هلو، ۴۰ نوع گیلاس و آلبالو، ۲۰ نوع مرکبات، ۱۰۰ نوع انگور و ۱۰۰ نوع خوج که در باغ تحقیقات گل و گیاه لاهیجان جمع آوری شده است. (نگارنده تجربه جمع آوری ۴۰۰ گونه انواع میوه را در باغ شخصی خود دارد.)

بخش میوه های کمیاب و نادر مثل آربوزیا ماکادمیا، آواکادو، بلوبری، فیجوا، کرانبری، رازبری، پرشین فروت، پنجه بودا، فیجوا و سماق نیز می تواند یک بخش منحصر به فرد این پارک باشد.

ایجاد گلخانه ای جهت میوه های گرمسیری مانند انواع موز، آناناس، انبه، پاپایا و دراگون فروت نیز می تواند جذابیت های این پارک را دوچندان کند.
ایجاد باغ میوه با این تنوع در بسیاری از کشورها کم نظیر است.

به گونه ای که با اجرای این طرح از فصل گلدهی تا میوه دهی فرصت های بیشماری برای اشتغال و جذب گردشگر ایجاد خواهد شد.

به طور مثال از اسفند و فروردین تا خرداد شاهد شکوفه انواع میوه ها هستیم و همزمان از درختان مرکبات، آلوچه و توت می توان میوه برداشت کرد و از خرداد تا شهریور بیش از ۲۰۰ نوع میوه تابستانی همزمان در کنار یکدیگر به نظاره نشست و محصولات آنها را برداشت نمود و چه لذت بخش است از ابتدای پاییز تا زمستان انواع خوج، ازگیل، کیوی، خرمالو و مرکبات را می توان به طور همزمان در باغ دید و مصرف کرد در همین ماه آبان نیز ما شاهد شکوفه های درخت ازگیل ژاپنی هستیم.

یعنی در ۴ فصل سال در این پارک میوه برای خوردن وجود دارد.

این میوه های روی درختان جدا از میوه های گرمسیری است که در گلخانه وجود خواهد داشت.

یک هکتار از ۵ هکتار باقیمانده از پارک تبدیل به قطعات کوچک ۱۰ الی ۱۰۰ متری تبدیل می شود می تواند به صورت اجاره در اختیار شهروندان قرار گیرد تا به سلیقه خود اقدام به کاشت انواع سبزی و صیفی در آن نمایند و ۴ هکتار از باغ اختصاص به کشت انواع سبزی و صیفی می یابد و در ۴ فصل سال می توان آنجا را به یک نمایشگاه و فروشگاه محصولات تبدیل نمود.

در فصل بهار و تابستان محصولاتی مانند پاچ باقلا، سبزی، بامیه، انواع لوبیا، خربزه، هندوانه، بادمجان، فلفل ، خیار، کدو و سیب زمینی و در پاییز و زمستان محصولاتی مانند انواع گل کلم،کلم، کاهو، سبزی، ترب، هویج، لبو و کرفس در همان زمین کشت کرد.

چیدن محصولات می تواند توسط خود شهروندان صورت پذیرد و حداقل ۳۰ درصد ارزان تر از سطح شهر عرضه شود با این کار هم محصول ارزانتری در اختیار شهروندان قرار می گیرد و هم اینکه عموم مردم می توانند لذت باغبانی و چیدن محصولات مختلف را تجربه کنند.

عکاسی و ثبت خاطرات انواع شکوفه و انواع میوه و انواع محصولات سبزی و صیفی می تواند روزانه هزاران عکس از این پارک را روانه دنیای مجازی نماید.


مسابقه عکاسی، مسابقه چیدن میوه، مسابقه تهیه رب از میوه ها، مسابقه شیرینی پزی و آشپزی با انواع میوه و صیفی ده ها برنامه شاد و مفرح در سراسر سال می تواند بخش بزرگی از اوقات فراغت را برای شهروندان و گردشگران به ارمغان بیاورد.

پر کردن اوقات فراغت، ایجاد شور و نشاط و ایجاد چشم اندازهای بسیار زیبا برای مردم بدون هیچ هزینه دولتی با این اقدام میسر است.

=========

*کارگردان تاتر

رضا حقی یکی از پایه گذاران جشنواره های خوراک محور در ایران است و از سال ۹۴ با  برگزاری ۹ دوره جشنواره جوکول، کدو، و تمشک و...در گیلان مشغول فعالیت بوده است.

پی نوشت: از این پس روزهای دوشنبه در سلسله یادداشت هایی به قلم این نویسنده پیشنهادات مطالعه شده ای جهت برندسازی رشت برای اطلاع شهروندان و مدیران شهری در کلانشهر منتشر می شود. (بیشتر بخوانید)

این امیدواری وجود دارد که مدیران مربوطه در شهرداری و شورای شهر رشت بویژه افرادی که عهده دار عناوین مرتبط با شهر خلاق غذا در رشت هستند، سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری رشت،کمسیون گردشگری و کمیسیون توسعه پایدار شورای شهر به این موارد توجه کرده و در صورت امکان برای اجرایی شدن پیشنهاداتی با هدف رضایت جمعی و زیست بهتر شهری اقدام عملی کنند.

خوانندگان کلانشهر هم می توانند در صورت تمایل نظرات خود را پیرامون مطالب منتشر شده یا پیشنهادهای تازه خود جهت برندسازی رشت را بیان کنند. به این امید که بتوان گام هایی جهت بهبود وضعیت رشت برداشت.